Makete :tako ali drugače Seznam forumov Makete :tako ali drugače
za začetnike in malo boljše
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




portable aktivnost

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Makete :tako ali drugače Seznam forumov -> Foto kotiček
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
volkun58



Pridružen/-a: 14.08. 2016, 15:57
Prispevkov: 148
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: 24 Okt 2020 22:34    Naslov sporočila: portable aktivnost Odgovori s citatom

tako . . . z letošnjim letom 2020, sem novopečeni penzjonist Cool
"obvezno delo", kot jaz imenujem službo, sem vrgel za hrbet - končno. In čas bo za moje hobije - končno!
Najprej pospravljanje in sortiranje omar, v katerih se je našlo in znašlo ogromno stvari in precej le-teh še v original celofanu !?
Sicer pa so moji dolgoletni hobiji sledeči:
- modelarstvo / maketarstvo: male železnice, radijsko vodeni modeli in zadnje čase ponovno statične makete (pred dobrimi 40. leti je bilo tovrstno maketiranje na 1.mestu)
- radioamaterstvo (mednarodna operaterska licenca je v mojem žepu že od leta 1986)
- nekoč hribolazenje, danes lažji sprehodi v naravo, predvsem višje ležeče kraje
- štirinožni prijatelj iz rodu pes
- astronomija
- fotografiranje

Torej precej zanimacij, za katere si moram pač napraviti urnik, da česa ne pozabim postoriti. Predvsem so tu radioamaterske aktivnosti - tekmovanja ali zanimive redke radijske zveze, astronomski pojavi (vidni planeti na nebu, kometi, asteroidi,...), itd.

In v minulih poletnih mesecih, je bilo obilico časa prav za terensko delo z radijskimi postajami - torej tudi antenami, kot tudi fotografiranje in pohajkovanje po naši prelepi deželi. Statične makete bodo še malce počakale, kot so do sedaj.

V veliko veselje mi je gradnja anten tako za kratki val, kot ultra kraki val. Najprej sem sestavil podaljševalno žično dipol anteno, ki jo z dolgo sestavljivo PVC palico dvignem visoko nad zemljo, slika 1:


Na sliki je opis posameznih segmentov in pomembnih informacij v angleškem jeziku, ker pač določene stvari objavljam tudi na tujih radioamaterskih straneh. Skratka antena ima razpon 21,5 m vrh antene je cca. 8,5m nad tlemi in različni sektorji A,B in C pomenijo različne frekvence. Ko sem anteno testiral, sem z 2,5W izhodne moči opravil radijsko zvezo z amaterjem iz Machestra v Angliji, kar je lep dosežek. Ali prevedeno v kilometre je to nekaj čez 1460 km! Ocena signala je bila dobra (točneje 55, od možnih 59)

Naslednji experiment sem opravil ob velenjskem jezeru, z drugo vrsto antene. Vertikalna GPM antena, visoka 7 metrov in na posebnem podstavku ter z dodatno zgrajenimi radiali, slika 2:


Na sliki so opisane smeri neba zaradi orientacije antene. Dodatne radiale sem izdela iz 2,5 qmm izolirane mehke bakrene žice in jih razporedil po zemlji, slika 3:


Radijska postaj in PC za vodenje radijskih zvez in s tabelo za testiranje antene pa sem imel kar v prtljažniku avtomobila, slika 4:


Tokrat sem vzpostavil še nekaj zvez z boljšo oceno signala.

Poletni dnevi so bi li res lepi in izkoristil sem jih še za UKV (ultra kratki val) aktivnost. Na Paškem Kozjaku sem postavil dvoband anteno X-50, ki deluje na 144 MHz in 432 MHz:


Naslednji teden sem se odpravil na Malo Kopo - zahodno Pohorje, kjer sem preskusil Yagi antene za 1,2 GHz in 432 MHz:


Tokrat mi je precej nagajal veter.....

Naslednjič sva z mojo drago obiskala Terme Zreče, uživala v kopanju in mimogrede sem potegnil še do Rogle. Na starem stolpu ni nikogar in postavil sem anteno X-50 na srednjo platformo, ter opravil nekaj zvez. Tudi tokrat je vladal veter in še močnejši!


Pred dobrimi 14. dveni sem peskusil še eno portable lokacijo za UKV antene, ki je povsem blizu Velenja. To je hrib Lubela. Nič posebnega pa vendar . . .


Na nekaterih slikah je vidna oznaka S57SI/p. To je moj klicni radioamaterski znak. /p pa pomeni portable - torej na terenu, bi lahko rekli. In še legenda: ASL = nadmorska višina; AGL = višina nad tlemi; 2m = 144 MHz; 70cm = 432 MHz; FT-65E = vrsta ročne radijske postaje (voki.toki); paper log = dnevnik radijskih zvez; moxon = vrsta usmerjene antene; Yagi = vrsta usmerjen antene

In seveda sem v dneh TDF bil primerno opremljen Very Happy


Se imejmo zabavno, kolikor se da, lp Vojko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bugy



Pridružen/-a: 28.01. 2008, 19:25
Prispevkov: 1009
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Okt 2020 00:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sedaj pa si boš dal duška za svoje hobije ko si v penziji. Mene to čaka čez cca 5-6 let. Obilo zabave ti želim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
volkun58



Pridružen/-a: 14.08. 2016, 15:57
Prispevkov: 148
Kraj: Velenje

PrispevekObjavljeno: 11 Nov 2020 12:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

@ bugy . . .
Meni je zadnjih pet let v službi minilo precej hitro. Zadnje leto pa je zletelo, kot bi mignil. Res je, da sem imel izredno dinamično in aktivno službo v tehničnem sektorju in ni bilo časa za razmišljanje o vremenu in kaj bi, če bi. Moj delovnik je trajal deset ur, včasih tudi več, vse sobote delovne, včasih tudi kakšna nedelja.
Tako da sem se službe najedel in jo z veseljem "obesil na klin" - in je sploh ne pogrešam, niti ne kontaktiram bivših sodelavcev. Sem pa potreboval kar nekaj mesecev, da sem se vpeljal v penzionistične vode - umirjeno, brez pogledov na uro, brez telefonov, brez zoprnega letanja po letališčih, brez neskončno dolgih voženj po prometnicah vsega sveta, spim kadar hočem in kolikor hočem, itd . . .
Končno sem dočakal dni, ko se lahko poleg družine in narave posvetim tudi svojim hobijem, ki jih je kar nekaj. Je pa super Very Happy , tale SP (Sveži Penzijonist, ali pa Sprehajalec Psa - ki ga tudi imam).
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
PetiPrekomorc
Administrator foruma


Pridružen/-a: 23.05. 2007, 00:47
Prispevkov: 3124
Kraj: Celje

PrispevekObjavljeno: 12 Nov 2020 11:49    Naslov sporočila: :) Odgovori s citatom

Zanimiva tema
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Makete :tako ali drugače Seznam forumov -> Foto kotiček Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.