 |
Makete :tako ali drugače za začetnike in malo boljše
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Avg 2014 23:21 Naslov sporočila: Riperjeva kuhinja |
|
|
Po posvetu z Doranom sem se odločil, da bom objavljal svoje recepte... malo zato, da bo kaj več za prebrat na forumu, malo zato, ker upam na poklic v takih vodah, malo pa zato, da bomo imeli kako debato več... nikoli pa ne veš, kdaj bo kdo od tu prevzel kak recept in ga probal, ali pa njegova nežnejša polovica .
Moji domači pa te jedi jedo z velikim užitkom ...velikokrat se zgodi, da ne ostane niti za večerjo
Se pa vnarej zahvaljujem Simonu in pa Doranu, saj opažam da pogosto všečkata jedi na facebooku
V kolikor bi želeli recept sprobati svetujem, da vnaprej preberete celotni recept, saj jaz ponavadi kuham po 2-3 stvari hkrati, zraven pa še kaj pripravljam
Za prvo jed bom objavil kar to kar sem danes kuhal
Natur brancin, testenine s pesto omako in kolobarji jajčevcem po mediteransko Kcal: 550/porcijo
Čas priprave:
Čas kuhanja:
Težavnostna stopnja:    
Sestavine: (za 4 osebe)
- 4 fileji svežega brancina
- 300g testenin (jaz sem imel Barilline Cellentane)
- Olivno olje
- 60g parmezana
- 50g bazilike
- 30g pinjol
- 1 melancan (jajčevec)
- sol
- 30g peteršilja
- 1x limeta (lahko limona ali pa balzamični kis)
- 6 strokov česna
- paprika v prahu
Prvo operemo melancan in ga narežemo na ~1cm debele kolobarje. Vzamemo skledo in vanj zlijemo 1/2 dl olivca, ščepec soli, 3 sesekljane /zmlete stroke česna, fino nasesekljan peteršilj, 1 kavno žlico paprike in pa sok limete.
Marinado premešamo in vanjo položimo kolobarje melancanov ter damo v hladilnik, da počiva 30min. Po 15min vzamemo ven kolobarje obrnemo in damo nazaj v hladilnik.
Med marineranjem melancanov damo vročo vodo v lonec, dodamo ščepec soli in pristavimo na ogenj kjer pustimo, da voda zavre. Znižamo plin in dodamo testenine ter jih pustimo notri dokler niso lepo al'dante (ne razkuhane in ne trde, tam okoli 8-10min ponavadi).
Med tem časom pristavimo ponev v kateri segrejemo 4 žlice olivca. Operemo brancina in ga osušimo s brisačo nato pa ga damo v ponev in na hitro popečemo, najprej na strani s kožo (~3min) ter obrnemo in še na toj strani 3-5min. Odstranimo kožo in položimo na krožnik.
Ko se brancin konča, kar v isto ponev dajte kolobarje melancanov in jih na hitro prepražite... ~3min na vsaki strani.
Medtem ko se je riba pekla vzamemo manjško skledo in pripravimo pesto. Vanj vlijemo 1dl olivnega olja, dodamo pinjole, nasesekljano baziliko, parmezan in nasesekljan česen. Vzamemo palični mešalnik in dobro predelamo v tekočo mešanico
Testenine odstavimo z ognja, jih odcedimo in damo nazaj v lonec. Ga pristavimo nazaj na ogenj in vanj vlijemo pesto. Mešamo cirka 2minutki. Postrežemo.
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PetiPrekomorc Administrator foruma

Pridružen/-a: 23.05. 2007, 00:47 Prispevkov: 3124 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 18 Avg 2014 11:04 Naslov sporočila: :) |
|
|
Bo še moja kaj poškilila , če bo kaj dobrga za naditi
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 18 Avg 2014 19:56 Naslov sporočila: |
|
|
No sej v tem je poanta Peti
Piščančja rižota z zelenjavo Kcal: 620/porcijo[/b]
Čas priprave:
Čas kuhanja:
Težavna stopnja:    
Sestavine: (Za 4 lačna usta)
- 300g riža
- 300g piščančjih prs
- 2 papriki
- 1 čebula
- 2 stroka česna
- 2 paradižnika
- 3 korenčke
- 100g parmezana
- 1 žlico masla / margerine (jaz uporabim Becel)
- sol & poper
- žlica vegete
- bazilika
- origano
- olivno olje
- 0.5-0.75L jušne osnove (za zalivanje, včasih je 0.5 dovolj, včasih pa je potrebno malo več... odvisno od znamke riža katerega kupiš.)
Priprava: Zelenvajo temeljito operemo. Korenje olupimo in narežemo na kolobarje. Papriki odstranimo semena in jo narežemo na trakce. Z drobilnikom, zdrobimo česen. Čebulo olupimo in jo nasesekljamo. Narežemo paradižnik na kocke. Naribamo parmezan.
Pristavimo lonec z 1L vode na štedilnik in damo 1 kocko jušne osnove vanjo. Kuhamo dokler ne zavre, nakar odstavimo in pokrijemo, ter pustimo, saj jo bomo uporabili za zalivanje.
Jaz najraje delam to v voku, drugače pa se vzame ena večja kastrola. Vanjo vlijemo par žlic olja. Dodamo čebulo, česen in papriko in počasi pražimo (~15min).
V manjši lonec damo vodo ter korenček in ga kuhamo cirka 15min oz dokler ni skorajda mehak.
Na leseno podlogo položimo zrezek. Ga na rahlo potolčemo, nato pa ga narežemo na kocke (2cmx2cm približno), ga posolimo in popopravmo ter dodamo k papriki in ostali zelenjavi. Povečamo plamen ter na hitro pražimo ~7 minut. Vzame lahko kako minuto več, kar je bolje, saj ne želimo, da bi piščanec bil zvečljiv.
Dodamo vegeto, fino premešamo, nato pa vsujemo riž. ZELO DOBRO premešamo, saj želimo, da riž vpije večino tekočine v kastroli/voku, ter šele zatem začnemo zalivati z jušno osnovo. Riž naj vedno bo pokrit z osnovo ter dobro je premešati vsake 2 minuti, zato, da bo vsako zrno riža dobro vpijalo jušno osnovo. To ponavljamo dokler se riž primerno ne napihne, kar pa ugotovimo tako, da ga poskusimo (v kolikor zmanjka jušne osnove ni panike, zalivajte z vročo vodo).
Ko je riž primerno napit dodamo ščepec origana in ščepec bazilike ter paradižnik in pa korenček ter pokrijemo in pustimo dušiti še za ~10minut.
Po 10 minutah dodamo žlico masla (lahko 2) in fino premežamo nato pa zgostimo s parmezanom, katerega postopoma dodajamo ob mešanjem.
Fertik
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
HPS Bboy
Pridružen/-a: 08.08. 2009, 23:17 Prispevkov: 2021 Kraj: Štore
|
Objavljeno: 19 Avg 2014 13:12 Naslov sporočila: |
|
|
Odlično kuhaš! Bi moral enkrat to poizkusit . _________________ " TIGER ROARS!!! "
Lp HPS |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Avg 2014 00:14 Naslov sporočila: |
|
|
Z mozarello nadevani puranji zrezki, pire krompir in gobova omaka Kcal: 650/porcijo
Čas priprave:
Čas kuhanja:
Težavan stopnja:    
Sestavine: (za 4 osebe)
- 4 puranji zrezki (pri mesarju recite za 4 večje, manj debele zrezke)
- sol
- olje
- 160g naribane mozzarelle
- 300g krompirja
- kisla smetana
- voda
- drobnjak
- 20g posušenih jurčkov
- 1 strok česna
- 1 kavna žlica masla (jaz uporabim becel)
- malo drobnjaka
- peteršilj in žefran (za dekoracijo)
Priprava: Krompir umijemo, olupimo in narežemo na kocke. Purana damo na leseno dilo, prekrijemo z vrečo/folijo in pretolčemo.
Uzamemo 1 kastrolo, nalijemo mlačno vodo, solimo pristavimo na ogenj in not vsujemo krompir. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, pokrijemo in počasi kuhamo. Krompir je končan takrat, ko brez upora vilica/nož prebode krompirjevo kocko. Takrat krompir odstavimo, izlijemo vodo (jaz pustim cirka 0.3dl vode), dodamo zvrhano žlico kisle smetane ter kavno žlico masla in krompir pretolčemo (zmešamo s paličnim mešalnikom, če je tako lažje )
Pretolčene zrezke posolimo in nanje položimo naribano mozzarello. Jih zapremo...ni pomembno kako in ni pomembno če sir malo vun štrli.
Pristavimo ponev, vanj zlijemo žlico olja in ga segrejemo. Damo filane purane na olje in na velikem ognju pražimo ~6 minut na vsaki strani.
Purana odstavimo, vzamemo pladenj (dodamo olje, če ni pladen iz materiala proti sprijemanju), prižgemo pečico na 150°c in damo purana peči za 25-30minutk.
V času ko se puran peče pripravimo gobjo polivko. Vzamemo ponev. Na njej na hitro prepražimo fino nasesekljan strok česna. Dodamo gobe ter drobnjak in hitro premešamo.
Vzamemo kastrolo vanj damo žlico kisle smetane, vlijemo malo vode in dobro premešamo, da ne bomo imeli grudic. Nato smetano zlijemo v ponev in počakamo da zavre. Ko zavre omako prelijemo v skledo in s paličnim mešalnikom zmiksamo.
dekoriramo in postrežemo!
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 01:14 Naslov sporočila: |
|
|
Danes pa eno lahko, hitro, Italijansko kosilo.
Farfalli s češnjevcem in meto Kcal: 350/porcijo
Čas priprave:
Čas kuhanja:
Težavna stopnja:    
Sestavine: (za 4)
- 350g farfallov (vrsta testenine)
- 150g češnjevca (vrsta paradižnik)
- 10 listov mete
- sol
- olivno olje
- bazilika & origano
Operite in natrgajte meto, ter jo posušite na paprinati brisački. Operite češnjevca in ga prerežite na pol.
V ponev zlijemo vročo vodo, solimo in počakamo da voda zavre. Dodamo farfalle in kuhamo ~8-10 minut oz do al'dente.
V istem času pristavimo ponev, damo 4 žlice olivnega olja in ga segrejemo. Dodamo češnjevca ter začinimo z baziliko in origanom. Na hitro pražimo ~8-10 minutk.
Ko se testenine skuhajo, odlijemo vodo in vmešamo češnjevca ter natrgano meto ter postrežemo.
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PetiPrekomorc Administrator foruma

Pridružen/-a: 23.05. 2007, 00:47 Prispevkov: 3124 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 14:05 Naslov sporočila: :) |
|
|
Riperslo je napisal/a: |
Z mozarello nadevani puranji zrezki, pire krompir in gobova omaka Kcal: 650/porcijo
Čas priprave:
Čas kuhanja:
Težavan stopnja:    
Sestavine: (za 4 osebe)
- 4 puranji zrezki (pri mesarju recite za 4 večje, manj debele zrezke)
- sol
- olje
- 160g naribane mozzarelle
- 300g krompirja
- kisla smetana
- voda
- drobnjak
- 20g posušenih jurčkov
- 1 strok česna
- 1 kavna žlica masla (jaz uporabim becel)
- malo drobnjaka
- peteršilj in žefran (za dekoracijo)
Priprava: Krompir umijemo, olupimo in narežemo na kocke. Purana damo na leseno dilo, prekrijemo z vrečo/folijo in pretolčemo.
Uzamemo 1 kastrolo, nalijemo mlačno vodo, solimo pristavimo na ogenj in not vsujemo krompir. Ko zavre, zmanjšamo ogenj, pokrijemo in počasi kuhamo. Krompir je končan takrat, ko brez upora vilica/nož prebode krompirjevo kocko. Takrat krompir odstavimo, izlijemo vodo (jaz pustim cirka 0.3dl vode), dodamo zvrhano žlico kisle smetane ter kavno žlico masla in krompir pretolčemo (zmešamo s paličnim mešalnikom, če je tako lažje )
Pretolčene zrezke posolimo in nanje položimo naribano mozzarello. Jih zapremo...ni pomembno kako in ni pomembno če sir malo vun štrli.
Pristavimo ponev, vanj zlijemo žlico olja in ga segrejemo. Damo filane purane na olje in na velikem ognju pražimo ~6 minut na vsaki strani.
Purana odstavimo, vzamemo pladenj (dodamo olje, če ni pladen iz materiala proti sprijemanju), prižgemo pečico na 150°c in damo purana peči za 25-30minutk.
V času ko se puran peče pripravimo gobjo polivko. Vzamemo ponev. Na njej na hitro prepražimo fino nasesekljan strok česna. Dodamo gobe ter drobnjak in hitro premešamo.
Vzamemo kastrolo vanj damo žlico kisle smetane, vlijemo malo vode in dobro premešamo, da ne bomo imeli grudic. Nato smetano zlijemo v ponev in počakamo da zavre. Ko zavre omako prelijemo v skledo in s paličnim mešalnikom zmiksamo.
dekoriramo in postrežemo!
Bon Appétit |
Tole mi pa je naredilo skomine  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Avg 2014 21:43 Naslov sporočila: |
|
|
Za sladokusce
Brownies Kcal: ~430/100g
Čas:
Težavna stopnja:    
Sestavine
- 180g moke
- 250g masla za peko
- 200-250 jedilne čokolade (vsaj 60% coco)
- 80g kakava v prahu
- 160g sladkorja (180g če je rjavi)
- 5 jajc
- 10g vanilijevega sladkorja
- 1 dl ruma (za potrebne pa 2 dl )
- OPTIONAL (rozine, katere so bile prej za 30min pomočene v rumu)
- sladkor v prahu
Vzamemo 1 kozico in vanjo damo maslo ter jedilno čokolado ter oboje stopimo ter vmes mešamo. Ko je lepa tekočina je končano, ugasnemo štedilnik in zlijemo 1dl ruma notri ter premešamo, nato pa pustimo da se malo ohladi.
Vzamemo 1 večjo skledo ter vanjo damo kakav v prahu, vanilijev sladkor, sladkor, moko, jajca ter pa zmazek iz prejšne kozice
Nato pa s mešalnikom vse lepo premešamo, da dobimo lepo temno zmes. Vzamemo 1 pekač, katero premažemo z maslom, da se nebi masa sprijela na pekač. Zatem pa maso lepo zlijemo notri in jo raporedimo. Če imamo rozine jih s pomočjo žlice malce potlačimo notri in prerazporedimo.
Damo v pečico na 180°c in pustimo ~20 minutk. Po 20 minutah vzamemo vun, razgrnemo sarvet in prekucnemo pekač, da biskvit pade na sarvet, nato pa ga pokrijemo z istim ali pa drugim sarvetom, ter pustimo da se biskvit ohladi (2-3h).
Narežemo, damo na pladenj/krožnik, posipamo cuker v prahu in postrežemo
Lahko pa komot uporabimo domišljijo in nadevamo s kakimi orehi, mandlji, arašidi ipd, prelijemo s čokolado in posujemo z mrvicami...ali pa po Amsterdamsko z malo travice ali pa s hašišem
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Okt 2014 01:02 Naslov sporočila: |
|
|
Filane paprike ter kruhovi cmoki Kcal: 460/porcijo
Čas priprave & kuhanja: 
Težavna stopnja:    
Sestavine (za familijo 4ih)
- 4 paprike (širše, jaz najraje vzamem tote rumene)
- 100g riža
- 500g mletega mešanega mesa
- 400ml paradižnikove mezge
- sol & poper
- majarom
- muškatni orešček
- 1 lovorjev list
- 1/2 dl vode
- 300g starega kruha (doma mamo vedno posušen kruh, pol-črni: Krjavel, Dolenc,ipd)
- manjši šop peteršilja
- 3 jajca
- žlica vegete
- 1 žlica olja
- 5 žlic moke (po potrebi kako žlico več)
- 2 srednje veliki čebuli
- PO ŽELJI prešana slanina ali pa kuhana šunka za cmoke
Začnimo s paprikami... je več načinov priprave, moj je preprost in ne zakompliciran.
Paprike operemo, na vrhu napravimo luknjo in odstranimo semena. V skledi zmešamo meso, riž, majarom ter nato nafilamo paprike. V lonec damo paprike (jaz jih vržem v sauté pan) dodamo mezgo, jo razrečimo z 1/2 dl vode, po okusu solimo in popopramo, dodamo malo sveže naribanega muškatnega oreščka ter lovorjev list. Zaćnemo kuhati. Ko omaka zavre, pokrijemo in počasi kuhamo 45min-1h.
Ko se paprike kuhajo pripravimo kruh. Ker je star in trd ga namakamo v vodi za par minutk.
Medtem ko se kruh namaka pristavimo ponev, v kateri prepražimo nasesekljano čebulo. stekleno rumenkasta je najboljša
Nato kruh fino stisnemo, da spravimo vodo vun. Vzamemo večjo skledo damo kruh notri, vbijemo jajci, dodamo sesekljan peteršilj ter prepraženo čebulo, žlico vegete ter z eno roko mešamo. Z drugo roko pa postopoma dodajamo moko (po želji seveda dodamo šunko/slanino).
Iz mešanice začnemo oblikovati okrogle cmoke.
Vzamemo lonec, vanj vlijemo vodo, jo solimo in pristavimo na štedilnik. Naj voda zavre, nato znižamo jakost (voda naj ne vre!)
Damo cmoke v vodo in kuhamo ~10-13minutk.
Damo vun in serviramo.
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Okt 2014 01:30 Naslov sporočila: |
|
|
Imam Bayildi
Čas priprave in kuhanja: 
Težavna stopnja:    
Sestavine: (za 2)
- 1 melancan
- kavna žlica sladkorja
- 150g riža
- 1 velika čebula
- 2 stroka česna
- ~20g peteršilja
- 1 limona
- 1 paradižnik
- sol & poper
- olivc
- 4 metine liste
Priprava:
-Melancan operemo, prerežemo na pol ter ga malo izdolbemo. Z nožem naredimo 4 zareze, katere potekajo od vrha do dna (da bodo sokovi file bolje prodrli v melancan).
-Paradižnik operemo in narežemo na manjše kose
-Česen in čebulo na grobo nasesekljamo
(praženje poteka istočasno)
V ponev vlijemo 2 žlici olja in prepražimo polovici melancana. Na obeh straneh cirka 6minut...Notranjost mora dobiti temno zlate barve.
Fila:
Vzamemo 2 ponev ter segrejemo 2 žlici olivca. Prepražimo čebulo do zlate barve, nato dodamo, česen, peteršilj, sol&poper in paradižnik, ter pražimo in vmes mešamo (cca 5min). Vmešamo nasesekljane metine liste odstavimo s štedilnika.
Filo nadevamo v polovice melancanov, dodamo 1kavno žličko sladkorja na vsako polovico ter čez pošpricamo malo limoninega soka.
Pečico segrejemo na 200°c.
Pekač premažemo z olivcem, položimo Imam bayildije v pekač in pečemo 25-30minut.
Kuhan / dušen riž sta najboljša priloga...Jaz sem ga skuhal. Lahka stvar... Riž se je kuhal 15minut v vreli vodi na zmernem ognju, nato sem ga odcedil in dal na krožnik
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
HPS Bboy
Pridružen/-a: 08.08. 2009, 23:17 Prispevkov: 2021 Kraj: Štore
|
Objavljeno: 04 Okt 2014 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
Sami slastni recepti  _________________ " TIGER ROARS!!! "
Lp HPS |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Okt 2014 22:56 Naslov sporočila: |
|
|
Preprost babičin recept iz prekmurja...Če se ne motim je na jugu (bih/srb,...) podobna stvar levača
Zlevanke Kcal: no comment
Čas priprave in peke:
Težavna stopnja:    
Sestavine (za večji pekač)
- 1L jogurta 3.5%
- 200-225g moke
- 10g vanilijevega sladkorja
- 3 jajca
- kavna žlica soli
- žlica masla
- žlica olja
- 150g kisle smetane
- sladkor
Vzamemo katrolo in vbijemo jajca, ter jih premešamo. Dodamo sol in vanilijin sladkor ter mešamo dalje. No ja recept ni kaj drugega kakor mešanje... dodamo olje ter jogurt in mešamo dalje, ter med mešanjem postopoma dodajamo moko. Masa bo nekje 1x bolj gosta kakor tista za palačinke.
Pečico vklopimo na 225°c
Vzamemo pekač ter v njem razmažemo maslo, ter nato vljijemo maso. Tam nekje 0.75-1cm želimo debelino.
Damo v pečico in pečemo cirka 15 minutk. Ko zgornja plast začne spreminjati barvo v rjavo je končano.
Vzamemo iz pečice ter enakomerno razmažemo kislo smetano, pocukramo po okusu ter pustimo počivati 10min
Razrežemo ter začnemo jesti
pic.:
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Okt 2014 23:16 Naslov sporočila: |
|
|
osebni recept...
Tenstan krompir s svinjskimi zrezki v bogati lovski omaki Kcal: 620/porcijo
Čas priprave in kuhanja: 
Težavna stopnja:    
Sestavine (za družino 4ih)
- 4 svinjski zrezki, cirka 150-180g/zrezek
- 600g krompirja. Jaz uporabim manjšega, da se hitreje skuha
- 1 korenje
- 3 večje čebule
- 1 kisla kumara
- 50g graha
- gobe (uporabil sem 3 travne šampinjone ter 3 večje rumene lisičke)
- olje
- voda
- sol & poper
- paprika v prahu
- 1/4 kavne žlice majaroma
- 1/4 kavne žlice timijana
- 2 lovorjeva lista
- 6 brinovih jagod
- 1 kavna žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 žlica ostre moke
- 2 zajemalki jušne osnove iz kocke (še bolje pa domača goveja juha)
- peteršilj / drobnjak (dekor)
Čebule olupimo, 2 narežemo na manjše kocke, tretjo pa prerežmo na pol in sesekljamo.
Korenje olupimo ter narežemo na kocke
Gobe fino operemo ter narežemo na manjše kose
Vzamemo večjo ponev, vanjo vlijemo par žlic olja in začnemo pražiti čebulo do zlate barve (čebulo narezano v kockah). Dodamo gobe ter pražimo dalje še ~6min.
Vzamemo zrezke, jih malo potolčemo, solimo ter popopramo po okusu ter damo v ponev in popečemo na vsaki strani (~3min na stran).
Ogenj zmanjšamo, vlijemo 1-2dl vode, dodamo korenje in grah in začinimo s timijanom, lovorjevimi listi, brinovimi jagodami ter majaromom.
Pustimo dušiti vsaj 50 minut. Jaz tu vedno dodam še 1-2dl vode, želim več omake ponavadi .
Čekiramo meso, če je že lepo mehko,...v kolikor ni pustimo dušiti dokler ni lepo mehak. Meso vzamemo iz ponve in se lotimo omake.
Vzamemo manjši lonček ter v njem premešamo moko in koncentrat z malo vode, ter mešanico vljijemo v omako. Dodamo še nasesekljano kumarico in pustimo še 5min na zmernem ognju. FINITO
Vmes pa smo na drugi rinki kuhali krompir. Krompir smo najprej oprali in ga nato dali v mlačno soljeno vodo. V mojem primeru se je krompir kuhal 20min (bil je majhen), večji bo krompir, dlje se bo kuhal...
Zamenjamo vodo z mrzlo, da se krompir ohladi. Med hlajenjem si pripravimo jušno osnovo iz jušne kocke in vode (simple...vrzite 1/4 kocke v 0.25L vode, premešajte in pripeljite do vrelišča - konec)
Krompir olupite in naribajte.
Vzemite ponev ter v njej prepražite 3jo - nasesekljano čebulo do lepe zlato-rjavkaste barve. Vmešajte krompir, dodajte 2 zajemalki jušne osnove ter žlico paprike v prahu, vse dobro premešajte ter pustite da se praži še 5minutk.
Konec...postrezite
Pic.
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Okt 2014 00:03 Naslov sporočila: |
|
|
Italijanski dnevi...nasledje jedi so iz prelepe dežele testenin
Špagetti alla Bolognese Kcal: 525/porcijo
Čas kuhanja:
Težavna stopjna:    
Sestavine: (za 4 ljudi)
- 350g špagetov (jaz osebno uporabim barilline no.1)
- 500g mešanega mletega mesa
- 150g paradižnikove mezge
- 2 čebuli
- lovorjev list
- sol in poper
- origano
- bazilika
- olje
- 2 dl vode
- OPTIONAL: V bolonjsko omako super pašeta tudi grah/korenje
Čebulo olupimo in nasesekljamo na kocke. Vzamemo ponev vlijemo 2 žlici olivca ter 10min dušimo čebulo. Dodamo meso, solimo ter popopramo, povečamo ogenj in hitro pražimo, da vse meso spremeni barvo. Vlijemo vodo ter paradižnikovo mezgo, dodamo lovor, baziliko ter origano, malce premešamo, pokrijemo ter dušimo še 15 minut.
Med temi 15 minutami vzamemo lonec, vlijemo vročo vodo, posolimo ter pristavimo na štedilnik. Ko voda zavre vanjo vržemo špagete ter jih kuhamo dokler niso al dente (za barilline no.1...~6min)
Odlijemo vodo, v špagete damo žlico olivnega olja ter premešamo (da se ne sprime)
Vzamemo krožnik ter postrežemo... naribamo malo parmezana ter natrgamo malo sveže baziliki
Bon Appétit
Nazadnje urejal/a Riperslo 16 Okt 2014 00:57; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Okt 2014 00:17 Naslov sporočila: |
|
|
Špinačni tortelini v sirovi omaki na rukoli Kcal: 525/porcijo
Čas kuhanjat:
Težavna stopnja:    
Sestavine: (za 4 osebe)
- 500g špinačnih tortelinov
- 150g rukole
- 250ml sladke smetane
- 70g sira (jaz sem uporabil Merkatorjev Tilzit) Je pa bolje, če sir ni premočnega okusa in ni preslan.
- sol & poper
- olje
Torteline vržemo v vrelo vodo in jih pustimo kuhati 7-10min (odvisno od proizvoda). Važno je le, da jih ne razkuhamo.
Omakca... Sir naribamo (da se lažje stopi), vzamemo kozico in vanjo zlijemo sladko smetano ter jo pogrejemo (naj ne vre). Ko je lepo topla dodamo sir in počakamo, da se stopi...Naj omaka ne zavre, premašamo tu in tam.
Postrežemo. Lahko pa pustimo za kasneje. Ker bo omaka kasneje gosta vzamemo ponev vlijemo cirka 1 zajemalko ali pa malo več omake in jo damo v vročo ponev. dodamo še mičkeno vode ter torteline, ter z mešanjem na malem ognju kuhamo cirka 3-4 minute.
Rukolo damo na dno krožnika in nanjo jed (to bo zmehčalo rukolo in rukola bo dodala vonjavo in tist mičkeno pikanten okus) čez jed pa damo malo sveže ribanega popra
Pic.:
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Okt 2014 00:28 Naslov sporočila: |
|
|
Špageti alla Carbonara Kcal: 640/porcijo
Čas kuhanja:
Težavna stopnja:    
Sestavine (za 4 ljudi)
- 400g špagetov
- 3 rumenjake
- 150g prešane slanine (paše tudi šunka, kuhan pršut ipd)
- 1 dl mleka
- olivc
- 100g ovčjega sira (tudi drugi so super, kozji, ricotta, parmezan) Naj ne bo preslan oz močnejšega okusa
- sol & poper
Salamo narežemo na manjše kocke
Špagete vržemo v vrelo vodo z malo soli ter jih pustimo kuhati do al dente.
Vzamemo ponev, vlijemo 2 žlici olivca ter ga segrejemo. Dodamo salamo ter jo prepražimo (ne preveč, da ne bo hrustljava)
Vzamemo manjšo skledo ter vanjo damo rumenjake ter mleko in premešamo.
K salami v ponev dodamo kuhane špagete, mešanico iz sklede ter sir in vse skupaj dodobra premešamo, ter pustimo dušiti še par minut
postrežemo
pic.:
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Okt 2014 00:49 Naslov sporočila: |
|
|
Italijanski toast sendvič Kcal: 400/sendvič
Potreben čas:
Težavna stopnja:    
Sestavine (za 1 sendvič)
- 2 rezini toasta
- 2 rezini Milanske salame (ne govorim o suhi...http://salumi.salumificiozambon.it/products.html)
- 1 jajce
- 1 list bazilike
- sol
- olje
- mocarela
Toast vržemo v toaster ter popečemo.
Vzamemo ponev, vlijemo olje, ga segrejemo ter skuhamo jajce na oko. Preden jajček zakrkne ga malo posolimo.
Vzamemo popečen toast, ter sestavimo sendvič...Toast, rezina salame, mozarella, rezina salame, toast. Damo za krajši čas v mikrovalovno, ter sendvič vzamemo vun takoj, ko se mozarella začne topiti.
Čez toast damo jajček ter nanj natrgano baziliko
Pic.:
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Okt 2014 00:56 Naslov sporočila: |
|
|
Solata Capresse Kcal:150/porcijo
Čas priprave:
Težavna stopnja:   
Sestavine:
- 2 paradižnika
- mozzarella sir
- listi bazilike
- olivc
Paradižnik operemo ter narežemo na kolobarje. Liste bazilike fino speremo. Mozzarello lepo narežemo.
Vzamemo krožnik ter serviramo v zaporedju barv Italije Zelena-Bela-Rdeča.
Ko jed ponudimo jo mičkeno izboljšamo z olivcem.
Pic.
 |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
Riperslo

Pridružen/-a: 13.08. 2012, 03:53 Prispevkov: 804 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Okt 2014 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
Carski praženec Kcal: 625/porcijo
Potreben čas:
Težavna stopnja:    
Sestavine:
- 2 jajci
- 180g moke
- 0.25L mleka
- žlica sladkorja
- ščepec soli
- 1dl mineralne vode
- OPTIONAL sadje...jaz sem vrgel malo borovnic in pa ribeza
- OPTIONAL sladkor v prahu
Rumenjake ločimo od beljakov.
Beljake stepemo v sneg.
Rumenjakom dodamo sladkor, mleko in sol ter dobro premešamo. Nato pa postopoma dodajamo moko. Dodamo še mineralno vodo, malo premešamo, nato pa vzamemo sneg in ga na rahlo vmešamo v testo.
Vzamemo poven ter v njej segrejemo olje. Nato pa vanjo zlijemo maso in napravimo ''debelejšo palačinko''
Spodaj se mora mičkeno zapeči, zgoraj pa zakrkniti, in ko se to zgodi šmorn obrnemo ter s vilicami natrgamo.
Damo na krožnik, dodamo sadje ter sladkor v prahu in postrežemo.
Fino se pa tudi priležejo rozine namočene v rumu.
Pic:
Evropske palačinke
Čas priprave: + čas čakanja
Težavna stopnja:    
Sestavine: ~8 palačink
- 2 jajci
- 3.5dl mleka
- 220g moke
- žlica sladkorja
- ščepec soli
- olje
Vzamemo skledo, vbijemo jajci dodamo sladkor ter premešamo. Dodamo mleko ter sol ter mešamo in postopoma dodajamo moko (dodamo malo moke ali pa malo mleka če je testo malo preredko/pregosto). Na koncu pustimo, da masa 30min počiva.
Vzamemo ponev v njej segrejemo kaplico olja. ter vlijemo 1 zajemalko mase v ponev in jo enakomerno prelijemo po ponvi. Pustimo, da palačinka malo zakrkne, obrnemo, pustimo še minutko ter vzamemo vun. Ponovimo postopek dokler se ne rešimo mase.
Palačinko premažemo, zarolamo in postrežemo...nutella, viki, marmelade, džemi, sirčki,...po želji
pic.:
Bon Appétit |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
HPS Bboy
Pridružen/-a: 08.08. 2009, 23:17 Prispevkov: 2021 Kraj: Štore
|
Objavljeno: 16 Okt 2014 22:45 Naslov sporočila: |
|
|
Sej ne vem več kam naj še zbašem tolk dobrot . _________________ " TIGER ROARS!!! "
Lp HPS |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
PetiPrekomorc Administrator foruma

Pridružen/-a: 23.05. 2007, 00:47 Prispevkov: 3124 Kraj: Celje
|
Objavljeno: 18 Okt 2014 13:57 Naslov sporočila: :) |
|
|
Riperslo je napisal/a: |
Preprost babičin recept iz prekmurja...Če se ne motim je na jugu (bih/srb,...) podobna stvar levača
Zlevanke Kcal: no comment
Čas priprave in peke:
Težavna stopnja:    
Sestavine (za večji pekač)
- 1L jogurta 3.5%
- 200-225g moke
- 10g vanilijevega sladkorja
- 3 jajca
- kavna žlica soli
- žlica masla
- žlica olja
- 150g kisle smetane
- sladkor
Vzamemo katrolo in vbijemo jajca, ter jih premešamo. Dodamo sol in vanilijin sladkor ter mešamo dalje. No ja recept ni kaj drugega kakor mešanje... dodamo olje ter jogurt in mešamo dalje, ter med mešanjem postopoma dodajamo moko. Masa bo nekje 1x bolj gosta kakor tista za palačinke.
Pečico vklopimo na 225°c
Vzamemo pekač ter v njem razmažemo maslo, ter nato vljijemo maso. Tam nekje 0.75-1cm želimo debelino.
Damo v pečico in pečemo cirka 15 minutk. Ko zgornja plast začne spreminjati barvo v rjavo je končano.
Vzamemo iz pečice ter enakomerno razmažemo kislo smetano, pocukramo po okusu ter pustimo počivati 10min
Razrežemo ter začnemo jesti
pic.:
Bon Appétit |
Full dober je bla ta zadevica, Njamaaaa  |
|
Nazaj na vrh |
|
 |
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|